Massage

 
 
Massage mmmm….. visst är det gott
 

Massage, ska man verkligen massera hästar och varför….?

Om man ser på deras fysiska aktivitet och jämför med vår egen så behöver dom det nog så väl som vi. Även om det är en häst som inte gör något särskilt så är massagen bra för välmåendet och i förebyggande syfte, det är ju så gott att bli masserad. 

Att vänta på att hästen ska bli halt eller stel, svår att böja är egentligen slöseri med tid plus att det blir mycket roligare och lättare för hästen att utföra det man vill att den ska göra om den mår bra. För dom är ju faktiskt såna att dom vill oss vara till lags (även om det är svårt att tro ibland). Att hästen börjar streta emot och inte vill vara med beror ofta på att den försöker tala om nånting, till exempel att den har ont någonstans. Vad vi gör då är ju oftast att vi skaffar ”utrustning” som fixar till det. Allt i god tro att det ska hjälpa eller som så ofta, ”det var med när vi köpte hästen”, ”alla andra har det”. Detta orsakar ofta spänningar istället för att hjälpa hästen. Mycket utrustning är ju för att underlätta utbildningen av hästen, tycker vi! Och så sitter spänningarna där redan tidigt i åren. Mycket av utrutningen är rena genvägar i träningen, ge hästen tid i stället så att den gör det vi vill för att den vill och kan utföra jobbet naturligt, inte för att den är in-och ihopspänd med allt möjligt. Att utbilda en häst tar tid, ger vi dom den tiden så blir allt mycket lättare i fortsättningen.

Hästar släpper själv mycket spänningar genom att gäspa och tugga, hur ska det gå till då vi ofta har relativt tajta grimmor på både i hage och inne. För att inte prata om dessa nosgrimmor som förutom att skapa spänningar i käke, nacke, bog o.s.v. även skaver upp en massa småsår på insidan i munnen. Det hjälper inte om tänderna är raspade, för dom sitter ju där ändå!

 

Hur påverkas hästen av massage?

 
Blodcirkulationen ökar, d.v.s. blodet cirkulerar effektivare och för med sej tillräckligt med syre till kroppens alla celler och transporterar därefter ut slaggprodukter.

Lymfcirkulationen påskyndas, d.v.s. slaggprodukter och mjölksyra snabbare ut från kroppens vävnader vilket förebygger problem som t.ex. gallor.

Muskler och senor blir mer elastiska, d.v.s. cirkulationsökning leder till att hästen kan arbeta på ett effektivt och balanserat sätt under rörelse.

Blodtrycket sänks genom reflexiv påverkan av det autonoma nervsystemet, som får kärlväggarna att slappna av.

På grund av snabbare lymfflöde som också transporterer lymfocyter som deltar aktivt i immunförsvarets funktioner så stärker massagen immunförsvaret.

Stabiliserar nervsysemet. Beröring och massage sänker förhöjd nervaltonus i vävnader.

Antistresshormoner utsöndras under massagen bl.a endorfiner och oxytocin. Därför stimulerar massagen hormonbalansen.

Frisk och glansig hårrem beror delvis på ökad svettutsöndring. Kroppen utsöndrar sura slagprodukter via svettkörtlarna i huden. Även hudens talgkörtlar stimuleras till att producera mera talgsekret.

info©Freshway.se